Ламинирани подови настилки

Ламинираните подови настилки (ЛПН) са относително нов пазарен продукт, като благодарение на естетичния си външен вид и много добрите експлоатационни свойства бързо придоби голяма популярност.

През последните няколко години те намират все по-широко приложение в съвреминните жилищни и обществени сгради.

Ламинираните подови настилки са напълно конкурентноспособни с традиционните подови покрития, което се дължи на някои техни основни предимства:

  • висока износоустойчивост (изтриване)
  • висока устойчивост на механични въздействия
  • много добър естетичен вид
  • лесно почистване

Структурата на ЛПН е многослойна.

От лицевата страна са разположени декоративният слой и повърхностното покритие "оверлей", като и двата слоя са хартиена основа, пропита с меламинформалдехидна смола (МФС) или акрилова смола (АСм) и при някои с включване на корундови (минерали) частици за повишаване на износоустойчивостта на работната повърхност.

Носещата роля се изпълнява от средния слой, който може да бъде плоча от дървесни влакна (ПДВ) тип MDF (със средна плътност от 700 до 800 кг/м3) или HDF (с висока плътност - над 950 кг/м3), а също водоустойчива плоча от дървесни частици (ПДЧ) - WPB.

Гърбът се състои от един или няколко слоя импрегнирани с МФС или АСм хартиени листа и има функцията за влагозащита и формоустойчивост.

Освен това, в структурата на високоустойчивите ЛПН се включва подлицев ламинат, състоящ се от няколко импрегнирани МФС или АСм хартиени листа.

коментари

Напишете коментар